Opet život na veresiju

Bez autora
Mar 22 2010

Prezaduženost građana, probijanje kreditnih limita na karticama i slab promet usled niske kupovne moći, uslovili su rast čekova u prometu do 20 odsto u većini trgovina! Poslednjih meseci mnogi trgovci odlučili su da ponude potrošačima plaćanje čekovima na odloženo na duži rok, kako bi podigli promet.Spisak trgovina koje nude mogućnost odloženog beskamatnog plaćanja svakodnevno se uvećava. Trgovci prehrambenim proizvodima najčešće su odobravali poček od mesec dana, ali sada je on produžen na 90, a smanjeni su limiti računa, sa nekadašnjih 5.000 na 2.000 dinara.

Opet život na veresijuPrezaduženost građana, probijanje kreditnih limita na karticama i slab promet usled niske kupovne moći, uslovili su rast čekova u prometu do 20 odsto u većini trgovina!

Poslednjih meseci mnogi trgovci odlučili su da ponude potrošačima plaćanje čekovima na odloženo na duži rok, kako bi podigli promet. Spisak trgovina koje nude mogućnost odloženog beskamatnog plaćanja svakodnevno se uvećava.

Trgovci prehrambenim proizvodima najčešće su odobravali poček od mesec dana, ali sada je on produžen na 90, a smanjeni su limiti računa, sa nekadašnjih 5.000 na 2.000 dinara. U salonima nameštaja i bele tehnike, kao i prodavnicama odeće i obuće, prodaju svoje proizvode “odloženo” najčešće od tri do šest mesečnih rata, a u pojedinim slučajevima i do 12.

- Primetno je da je učešće čekova u prometu značajno poraslo u odnosu na ranije godine. Potrošači se sve češće odlučuju za ovaj vid plaćanja budući da im obezbeđuje odloženo plaćanje do 90 dana bez plaćanja kamate - kaže Vesna Žabić, iz Sektora odnosi s javnošću “Delta Maksi” grupe.

Svi objekti “Tempa”, “Tempo ekspresa”, “Maksija” i “Mini Maksija” potrošačima omogućili su da plaćaju odloženo do 90 dana čekovima građana za iznose više od 2.000 dinara.

I u svim prodavnicama “Idee”, takođe je moguće odloženo plaćanje čekovima građana bez kamate do tri meseca, za iznose iznad 2.000 dinara.

Za kupovinu više od 2.000 dinara, računi se u svim prodajnim objektima “Merkatora” i “Rode” odlažu za 60 dana, a iznad 5.000 dinara na - 90.

U “Jabuci” odobravaju poček od 30 do 60 dana, bez obzira na visinu računa. Milena Radulović, direktor marketinga ove kuće, ističe da od oktobra prošle godine raste učešće čekova. Iako se donedavno tvrdilo da je poček otišao “u istoriju”, i da dolazi vreme kreditnih kartica, očigledno je da je taj potez bio preuranjen.

- Promet u maloprodaji je znatno opao zbog krize, usporeni su i uvoz i tražnja robe - ukazuju ekonomisti.

- Ovaj način plaćanja motiviše kupce, plaćanje čekovima svakako je povoljnija varijanta, pošto će za 90 dana uštedeti makar na inflaciji, ali i dobiti neki vid besplatnog kredita.

Kamate

Visoke kamate, koje mesečno iznose i do 3,0 odsto na godišnjem nivou, podižu vrednost računa za plaćanje robe i usluga, i za trećinu. A kada se saberu svi troškovi bankara, ti izdaci su često i veći. To znači da kućne aparate, nameštaj ili muzičke uređaje, koje kupujemo na kreditne kartice, plaćamo skuplje, u proseku, za 30 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik